Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Millî Savunma Bakanı Akar, Doha 2022 Forum’da Konuştu

Millî Savunma Bakanı Akar, Doha 2022 Forum’da Konuştu
REKLAM ALANI
27.03.2022
A+
A-

Millî Savunma Bakanı Akar, Doha 2022 Forum’da Konuştu
27.03.2022
Haberin Fotoğrafları
29.jpg
30.jpg
32.jpg
9.jpg
11.jpg
13.jpg
15.jpg
16.jpg
19.jpg
22.jpg
26.jpg
29.jpg
30.jpg
32.jpg
9.jpg
11.jpg
13.jpg

 

 

 

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Katar’ın başkenti Doha’da “Yeni Dönem İçin Dönüşüm” temasıyla düzenlenen Doha Forum 2022’nin “Stratejik İttifakların Gelişen Görünümü” başlıklı panelinde konuştu. Moderatörün, “Rusya ve Ukrayna savaşı, Türkiye’yi ve Türkiye’nin NATO üyeliğini nasıl etkiler?” sorusuna Bakan Akar, şu yanıtı verdi:

“Tarihsel olarak devletler, tehditlere karşı emniyet ve güvenliklerini daha iyi sağlamak için ittifaklar içinde yer almayı seçmiştir. Bu arada, güvenlik koşulları hızla değişiyor, bu nedenle bir ittifakın değişen güvenlik koşullarına uyarlanması elzemdir. Bugün daha istikrarsız ve öngörülemeyen bir güvenlik ortamına girdik. Şu anda geleneksel tehditlere ek olarak yeni hibrit tehditlerle test ediliyoruz. Geleneksel devletler arası tehditleri biliyoruz. Şimdi ayrıca terörizm, aşırılıkçı ideolojiler, başarısız devletler, donmuş çatışmalar, kitlesel ve düzensiz göç ve iklim değişikliği bulunmaktadır.”

Dünya genelinde mülteci sayısının 85 milyona ulaştığını belirten Bakan Akar, “Dolayısıyla terör/aşırılık zemin kazandı diyebiliriz. Bildiğiniz gibi geçmişte savaş öncelikle bir devlet faaliyetiydi. Artık devlet-benzeri aktörler ve vekiller (güçler) de önemli rol oynuyor. Maalesef üzülerek belirtmem gerekir ki birçok grup ya da vekil güç bazı devletlerin ortağı olarak hareket ediyor. Ayrıca teröristler, sosyal medyayı taraftar toplamak ve ideolojilerini yaymak için kullanıyor. Dezenformasyon yaymak için yalan haber, fotoğraf ve videolar kullanıyorlar. Yeni güvenlik ortamında yapay zekâ, nano teknoloji ve otonom sistemlerin de dikkate alınması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Bakan Akar, dünyada meydana gelen herhangi bir krizin kolay bir şekilde herkesi etkileyen küresel bir soruna dönüşebildiğinin altını çizerek “Kaos teorisini hatırlayın! Kelebek etkisi. Küresel sorunların küresel çözümler gerektirdiği çok nettir. Bu nedenle ittifakları sürdürmek, güvenlik ve barış için hâlâ çok önemli olmaya devam etmektedir. Aynı şekilde diyalog ve çok taraflı iş birliği de.” diye konuştu.

Birleşmiş Milletlerin (BM) küresel sorunları ele alan tek evrensel platform olduğuna dikkati çeken Bakan Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Güvenlik Konseyi’ne atıfta bulunduğu “Dünya beşten büyüktür.” ifadesini hatırlattı.

MÜTTEFİKLERİMİZİN HAKSIZ İHRACAT KISITLAMALARI SADECE TÜRKİYE’Yİ DEĞİL NATO’YU DA ETKİLİYOR

Bakan Akar, tarihteki en önemli ve başarılı ittifakın NATO olduğunun herkesçe bilindiğini ve daha güçlü bir ittifak olmak için daha güçlü üyelere ihtiyaç duyulduğunu kaydederek şöyle devam etti:

“Ancak belirtmeliyim ki bugünlerde müttefiklerimizin ülkemize yönelik haksız ihracat kısıtlamaları sadece Türkiye’yi değil, NATO’yu da etkiliyor. İyi yetişmiş personel ile caydırıcı bir ordu olmak elbette mümkün ancak aynı zamanda güçlü bir savunma sanayisine ihtiyacınız bulunmaktadır.”

Türkiye’nin 2000 yılından sonra kendi çabasıyla geliştirdiği savunma sanayisine ilişkin bilgiler paylaşan Bakan Akar, Türk savunma sanayisinin kalite ve boyut olarak büyüdüğünü ve Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan önderliğinde şimdiye kadar mükemmel sonuçlar elde edildiğini ifade etti. Bakan Akar, “Hâlihazırda yerli üretim oranı yüzde 80’dir. Ayrıca 2000’li yılların başından itibaren Türk savunma sanayisinin satın alma modelinden çok daha bağımsız bir model olan güçlü bir araştırma ve geliştirme temeline sahip bir modele geçiş yapmış olduğunu belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE, NATO’NUN AKTİF VE YAPICI BİR ÜYESİ OLMAYA DEVAM EDECEKTİR

Türkiye’nin NATO kapsamındaki rolüne de değinen Bakan Akar, “Şüphesiz Türkiye NATO’ya, müttefiklere, dostlarına ve ortaklarına karşı üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirmeye devam etmektedir ve bölgemizde ve dünyada barışa, güvenliğe, iş birliğine ve iyi komşuluk ilişkilerine katkıda bulunuyor. Bunda şüpheye yer yok. Ve Türkiye, Balkanlar’dan Orta Doğu’ya, Afganistan’a ve Kafkaslar’dan Afrika’ya ve ötesine kadar NATO’nun aktif ve yapıcı bir üyesi olmaya devam edecektir.” dedi.

Bakan Akar, son 30 yılda Türkiye’nin etrafında birçok kriz yaşandığını ve Türkiye’nin bu süreçte NATO, Avrupa Birliği ve Avrupa’nın güneydoğu sınırlarını koruduğunu belirterek “Tüm bu krizlerde Türkiye her zaman barış, istikrar ve güvenlik için çalışmıştır.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın başından beri Ukrayna ve Rusya liderleriyle temas hâlinde olduğuna, birçok kez yüz yüze veya telefon ile her iki ülkenin lideriyle görüştüğüne dikkati çeken Bakan Akar, “Benzer şekilde, Türk bakanlar ve yetkililer, Ukraynalı ve Rus mevkidaşları ile düzenli temas hâlindedir. Bu arada Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanları Antalya’da bir araya geldi. Bu önemli bir adımdı. Sadece Ukrayna ve Rusya için değil, Avrupa ve herkes için önemliydi. Ayrıca bir çıkış yolu bulmak için (Ukrayna Savunma) Bakan (Oleksii) Reznikov ve (Rusya Savunma) Bakan (Sergey) Şoygu ile düzenli temas hâlindeyim. Öncelikli olarak acil ateşkes ve ayrıca sivillerin tahliyesi gereklidir.” diye konuştu.

Bakan Akar, Türkiye’nin Ukrayna’ya Rusya’nın saldırısının başlamasından önce insani yardım sağlamaya başladığının ve insani yardım çalışmaları kapsamında 23 Şubat’ta iki A-400 kargo uçağı ile yardım gönderdiğinin altını çizen Bakan Akar, “Hava sahası kapatıldığı için bu uçaklar hâlâ Ukrayna’da. Başta Ukrayna olmak üzere ilgili taraflarla uçaklarımızın güvenli bir şekilde Türkiye’ye dönüşü için sürekli temas hattındayız. Ayrıca yaklaşık 60 tır dolusu acil insani yardım gönderildi. Daha fazla yardım ise yoldadır.” dedi.

TÜRKİYE MONTRÖ’YÜ HER ZAMAN DİKKATLİ, SORUMLU VE TARAFSIZ BİR ŞEKİLDE UYGULAMIŞTIR

Bakan Akar, NATO Zirvesi’nde Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, siyasi birliği ve egemenliği dâhil olmak üzere Ukrayna’yı destekleme taahhüdünü yinelediğini, Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımadığının altını çizdiğini hatırlattı.

Ukrayna’dan yapılan tahliye çalışmalarına da değinen Bakan Akar “Şu ana kadar yaklaşık 60 bin Ukraynalı Türkiye’ye geldi. Bu arada, Ukrayna’dan yaklaşık 16 bin Türk uyruklu ve 13 bin diğer uyruklu vatandaş geri ülkelerine gönderildi.” ifadesini kullandı.

Bakan Akar, Türkiye’nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi konusundaki tutumuna ilişkin ise “Şimdi bir diğer önemli konu, Montrö Sözleşmesi bugüne kadar Karadeniz’de denge ve istikrarı sağlamıştır. Türkiye, sözleşmeyi her zaman dikkatli, sorumlu ve tarafsız bir şekilde uygulamıştır. Tüm tarafların menfaati için bu şekilde devam etmelidir.” şeklinde konuştu.

 

Kaynak:https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/2732022-50446

 

REKLAM ALANI