Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Tüm Girişimlerimiz gerçeğe dönüşüyor”, Özel

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Tüm Girişimlerimiz gerçeğe dönüşüyor”, Özel
REKLAM ALANI
13.01.2023
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Tüm Girişimlerimiz gerçeğe dönüşüyor”, – Diye tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 10 Ocak’ta yerel televizyonlara verdiği röportaj, Azerbaycan’ın 2022’de ekonomik, siyasi ve diplomatik alanlarda elde ettiği başarıların yanı sıra gelecek hedeflerinin bir sunumu olarak değerlendirilebilir. Ülkemiz geçen yılı her alanda başarıyla kapattı, bunlar hedef odaklı, en önemlisi adalete ve uluslararası hukuka dayalı, güvenle sürekli ilerleyen bir politikanın sonucudur. Devlet başkanı Sayın Aliyev’in söz konusu röportajda belirttiği gibi, 2. Karabağ savaşından sonra asıl amaç, şanlı Zaferimizi siyasi düzeyde teyit etmekti. Bu Zaferi siyasi alanda tasdik etmezsek, bu Zaferi dünya kamuoyuna kabul ettirmezsek bazı sorunlarla karşılaşabiliriz. Elbette bugün kesinlikle savaşın sonuçlarının dünya tarafından kabul edildiğini söyleyebiliriz.

Bugün Azerbaycan devleti sözünü açıkça söyleyen ve bağımsız siyaset yürüten ülkelerden biridir. Hiç şüphesiz bu, hem askeri gücümüzün hem de şanlı Zaferimizin temelini oluşturmaktadır. Savaş bitmiş olsa da mücadele devam ediyor. Tabii savaştan sonra Azerbaycan siyasetine yönelik olumlu tutum daha da arttı. Aynı zamanda, dünyanın siyasi seçkinleri, bu Zaferi ne pahasına elde ettiğimizi, hangi riskleri aldığımızı, hangi güçlere karşı savaştığımızı ve bugün hala savaştığımızı çok iyi anlıyor. Amacımız ülkeyi güçlendirmek ve her vatandaşın hayatını daha iyi hale getirmektir. Ekonomik ve sosyal alanların her zaman paralel gelişmesi gerektiğini not edeyim. Sadece ekonomik alana önem verilen ve sosyal alanın bir kenara bırakıldığı ülkelerde, ekonomik reformlardan oradaki insanlar büyük zarar görüyor. Ayrıca enflasyon günümüzde tüm dünyada ciddi bir sorun haline gelmiştir. Gelişmiş Batı ülkelerinde bile enflasyon genellikle maksimum yüzde 1,5’u geçmiyordu, bugün enflasyon yüzde 10’u aşıyor. Ülkemizdeki enflasyon ithal enflasyondur. Dünya ekonomisinin bir parçası olduğumuz için birçok mal ithal ediyoruz. İthalatın yerini alan yerli üretimin yaygınlaşması için de bu yönde çalışıyoruz. Ekonomik durumu değerlendiren devlet başkanı, Rusya-Ukrayna savaşının ulaştırma alanındaki projelerin önemini artırdığını kaydetti. Uzun yıllardır bu alana çok para yatırıldı. Azerbaycan topraklarında Orta Koridor ve Kuzey-Güney ulaşım koridoru ile ilgili tüm büyük işler tamamlanmış durumda.Orta Asya’dan gelen kargolar için de yeni rotalar olmalı, Hazar Denizi üzerinden geçen rota zaman açısından oldukça caziptir.
Evet, Azerbaycan’ın “Zengezur Koridoru” terimini jeopolitik sözlüğe kattığı kesin olarak söylenebilir. Bizim için bu proje sadece ekonomik ve ulaşım projesi değil, stratejik bir projedir. Bu projenin gerçekleştirilmesi en doğal hakkımızdır. Bu projenin hayata geçirilmesi 10 Kasım 2020 tarihli üçlü açıklamaya da yansıdı. Azerbaycan’ın Batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında ulaşım bağlantısının olması ve bunu Ermenistan’ın sağlaması gerektiğini açıkça belirtiyor. Zengezur koridorunun hayata geçirilmesi tarihi bir zorunluluktur. Yapılan ve bundan sonra da yapılacak çalışmaların konumumuzu daha da güçlendireceğini belirtmek isterim. Genellikle karayla çevrili ülkeler transit tesislerini kullanamazlar. Azerbaycan açık denize erişimi olmayan ender ülkelerden biridir, ama şimdiden uluslararası bir lojistik ve nakliye merkezi haline geliyor. Ülkemizin kalkınma programları her alanda kural olarak uygulanmaktadır. Biz hiç bir zaman gerçekleştirilemeyecek girişimleri asla gündeme getirmeyiz. Azerbaycan, Avrupa Birliği üyesi ülkeler de dahil olmak üzere birçok ülke için güvenilir bir ortaktır. Güney Gaz Koridoru’nun devreye alınmasının ardından Avrupa Birliği ülkelerine gaz ihracatına başladık. Aynı zamanda, Yunanistan-Bulgaristan ara bağlantısının hizmete alınmasından sonra yeni yönler açılıyor. Azerbaycan gazı Bulgaristan pazarına ve bu yıldan itibaren Romanya pazarına da giriyor. Sırbistan ile gaz arzı konulu müzakereler sürüyor, bu ağın oluşturulması, gaz kaynaklarımızı o pazara yönlendirmemizi sağlayacaktır. İyon-Adriyatik Denizi projesi hayata geçirilirse, bu projenin şu anda Azerbaycan gazı almayan üç Balkan ülkesini daha kapsayacağını not edeyim. Ayrıca Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından sonra Azerbaycan’a 10’dan fazla ülkeden talep geldi. Avrupa Birliği ile enerji diyaloğunun başlanmasına start verildi. Bu enerji diyaloğu çerçevesinde, sadece doğalgaz değil, yeşil enerji ve yeşil hidrojen de öngörülüyor.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 10 Ocak’ta yerel televizyon kanallarına verdiği röportajda Karabağ savaşının sonu ile bağlı anons vererek şunu kaydetmişti, 2023, 2. Karabağ savaşının gerçek sonu olacak. Evet, şimdi bazı Batı medyasında bize karşı yeni bir dalga çirkin iftira kampanyası hız kazanıyor. İlk tecellilerini görüyoruz ama bundan sonraki çirkin adımların atılması muhtemel. Biz Ermenistan ile sorunu çözdük. Üçüncü bir savaş olmayacağından eminim. Ancak tehditler ortadan kalkmadı, evet, savaştan sonra yeni tehditlerle karşılaştık. Bu tehditlere direnmek kolay bir iş değil, hem irade, hem de özgüven gerektiriyor.

Azerbaycan doğal kaynaklara, güçlü bir orduya, güçlü bir ekonomiye, birleşik bir halka, sivil dayanışmaya ve askeri-sanayi kompleksine sahiptir, bu faktörlerin önünde durmak çok zordur, Ermenistan ve destekçileri bunu unutmamalıdır.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.