Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Guba Soykırım Anıt Kompleksi’nin direktörü Dr. Rehşende Bayramova – “Guba Sorkırımı Anıt Kompleksi” hakkında detaylar – RÖPORTAJ

Guba Soykırım Anıt Kompleksi’nin direktörü Dr. Rehşende Bayramova – “Guba Sorkırımı Anıt Kompleksi” hakkında detaylar – RÖPORTAJ
REKLAM ALANI
25.06.2022
A+
A-

Guba Soykırım Anıt Kompleksi’nin direktörü Dr. Rehşende Bayramova – “Guba Sorkırımı Anıt Kompleksi” hakkında detaylar – RÖPORTAJ

Guba Soykırım Anıt Kompleksi’nin direktörü, Dr. Rehşende Bayramova 1453 Kral Medya haber ajansı Azerbaycan temsilcisi Ülker Piriyeva’ya açıklamasında Guba Sorkırımı Anıt Kompleksi hakkında detayları anlattı.

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

Dr. Rehşende Bayramova – “Nisan 2007’de Guba şehir stadyumunda yapılan onarım ve kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan toplu mezarlık, 1918’de ermeni Taşnak çeteleri tarafından soykırıma uğrayan yerel sivil halka ait olduğu belirlendi. 1918 yılında tüm ülkede ermeni milliyetçilerinin Azerbaycan’a yönelik toprak iddiaları ile ilgili suç eylemleri hakkında dünya kamuoyunu bilgilendirmek, gelecek nesillerin milli hafızasını korumak için ve soykırımı kurbanlarını hatırasını ebedileştirmek için 30 Aralık 2009 tarihinde 673 numaralı bir kararname imzaladı. Bu karara esasen 2012-2013 yıllarında Haydar Aliyev Vakfı’nın desteğiyle Guba’da “Soykırımı Anıt Kompleksi” inşa edilmiş ve 18 Eylül 2013 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanın katılımıyla açılışı yapılmıştır. Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’nun 29 Temmuz 2015 tarihli ve 238 sayılı kararı’la, Soykırımı Anıt Kompleksi, Cumhuriyet Kültür Bakanlığı’na devredildikten sonra “Rezerv” statüsüyle faaliyetine devam etmektedir. Şu anda Soykırımı Anıt Kompleksi, ülkemizde ermeni vandalizmini yansıtan tek ideolojik merkezdir. Soykırımı Anıt Kompleksi, 2013 ‘ten bu yana 250.000 ‘den fazla yabancı vatandaş olma üzere toplamda 1 milyondan fazla kişi aynı zamanda dünyanın bir çok ülkelerinden temsiciler ziyaret ediyor.” – Dedi.

Bayramova – “Bilimsel Araştırma, Sergi ve Kuruluş Dairesi personelinin temel görevi, ermeni vandalizmini olduğu gibi ilan etmek ve Azerbaycan gerçeklerini hem yerel hem de uluslararası olarak tanıtmaktır. Soykırım Anıt Kompleksi’nde çeşitli yönlerde tebliğat tanıtım çalışmaları yürütülüyor. Böylece, yerli ve yabancı ziyaretçilerin kabulü, çalışanlar tarafından araştırılan tarihi kaynaklara istinaden yazılan bilimsel makaleler’le çeşitli konferans, sempozyum ve seminerler’de iştirak, hüzn ve tarihi günler, aynı zamanda özel günler’le alakadar etkinlikler düzenleniyor. Ek olarak Komplekse ait web site ve çeşitli sosyal ağ sayfalarında 4 dilde (Azerbaycan, İngilizce, Rusça ve Arapça) ermeni vandalları tarfından farklı yıllarda halkımıza karşı yönelmiş soykırımı, ermenilerin menfur planlarının tarihi kökleri, Kafkasya’ya göçürülmelerile alakalı arşiv dosyalar, fotoğraflar, bilgiler ve diğer tarihi içerikli mevzular kitleye takdim ediliyor.

Bilim bölümü’nde çalışanlar son 2 ayda Bakü Slavyan Üniversitesi’nde düzenlenen Uluslararası Bilimsel-Uygulama Konferansı “Türk Dünyası: Jeopolitik ve Kültürel Gerçekler”, Türkiye’de “Bilimde Yeni Yaklaşımlar ve Arayışlar I Uluslararası Sempozyumun’da”, Bakü Devlet Üniversitesinin Tarih Fakültesi’nde Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin 104. kuruluş yıldönümüne adanan Cumhuriyet Konferansına bilimsel makaleleriyle katıldılar. Ayrıca bu makaleler birçok bilimsel dergide ve saygın internet haber portallarında yayınlanmıştır.” – Diye belirtti.

Dr. Rehşende Bayramova – “Gelecek tebliğat ve teşfikat yeni bakış stratejisine göre, soykırım hakkındaki gerçeği dünyaya iletmeyi amaçlayan “Soykırımı Anıt Kompleksi”, Azerbaycan’ın yüksek ve orta öğretim kurumlarıyla sürekli işbirliği içindedir. Bu geleneğin devamı olarak Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesinin Şamahı şubesi, Bakü Devlet Üniversitesi Tarih Fakültesi ve diğer devlet kurumları ile Soykırımı Anıt Kompleksi arasında anlaşma memorandumu imzalanmıştır. İsteğimiz daha yakın işbirlikleri kurmak, bilim ve kültür alanında projeler yürütmek, çeşitli sergi ve geziler düzenlemek, medya ve sosyal ağlarda ortak tebliğat çalışmaları yapmaktır.

Komplekste yürütülen önemli tebliğat faaliyetlerinden biri de her yıl Guba Uluslararası Bilimsel Sempozyumlarının düzenlenmesi geleneğidir. Birkaç gün süren sempozyumlara yerli ve yabancı bilim insanlarının yanı sıra araştırmacılar da katılıyor. Böylece, 2021 Eylül’de Komplekste düzenlenmiş “Yirminci Yüzyıl Türk-Müslüman Soykırımları, Bakü’nün Kafkas İslam Ordusu tarafından kurtarılmasından Karabağ’ın Zaferine Kadar Azerbaycan-Türkiye ilişkileri” mevzusunda II Guba Uluslararası Bilim Sempozyumunda 50’den fazla yerli ve yabancı bilim adamı ve araştırmacılar yer aldı.
Soykırım Anıt Kompleksi’ndeki kütüphane ve fon çalışmaları her zaman odak noktasıdır.

Son zamanlarda Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Kafkasya Araştırmaları Enstitüsü, A.A. Bakihanov adına Tarih Enstitüsü, Azerbaycan Milli Ansiklopedisi Bilim Merkezi ve Bakü Devlet Üniversitesi Tarih Fakültesi Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin tarihi ve Azerbaycanlılara karşı soykırım tarihile ilgili çeşitli mevzularda 300’den fazla kitap, aynı mevzularda konferans materyallerinden oluşan dergi ve toplular kütübhaneye hediye olunmuştur. Azerbaycan’daki soykırım olaylarını araştıran ziyaretçiler için kütüphanede bulunan nadir tarih kitaplarla beraber Komplekste hazırlanmış tebliğat amaçlı 8 dilde (Azerbaycan, İngilizce, Rusça, Türkçe, Farsça, Çince, Fransızca ve Arapça) çeşitli kitapçıklar ve diğer yayınları kullanarak bilgi edinmesi mümkün edilmiştir. Kompleksin fon’una Azerbaycan, aynı zamanda Türkiye arşiv dairelerinden soykırımla ilgili belgeler verilmiştir.

Her yıl 31 Mart – Azerbaycanlıların Soykırım Günü’ne adanan Cumhuriyet etkinliği, ülkenin önde gelen kamuoyunun katılımıyla Soykırım Anıt Kompleksi’nde geniş bir formatta kutlanmaktadır. Hem Anıtı hem de müzeyi ziyaret etmek için on binlerce kişi Komplekse geliyor.” – not düştü.

Açıklama yok.

REKLAM ALANI