Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2022 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı’nın icrasına katıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2022 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı’nın icrasına katıldı
REKLAM ALANI
15.06.2022
A+
A-

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2022 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı’nın icrasına katıldı

“Kıbrıs’ta bir antlaşma olacaksa veya resmi müzakereye geçilecekse bizim egemen eşitliğimizin ve eşit uluslararası statümüzün kabul edilmesi gerekmektedir”

 

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2022 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı’nın Girne 101 Evler bölgesinde gerçekleştirilen kara safhasının icrasına katıldı.

Tatbikatın ardından bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Tatar, çok kapsamlı bir tatbikat yapıldığını belirterek tatbikata, KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti’nden kurum ve kuruluşların katıldığına dikkati çekerek çok etkilendiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Tatar önemli olanın, KKTC’nin Doğu Akdeniz’de daha da güçlenmesi olduğunu vurguladı.
Her türlü doğal afete karşı KKTC’nin imkânları ve Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle bütün bu çalışmaları yapabilme kabiliyetinin ve donanımın olmasının önemini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, yıllar içinde bu kabiliyetlerin geliştiğini söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin, savunma ve sivil savunma noktasındaki bilgisini, KKTC Devleti ile paylaştığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar; “Bu bizim için büyük bir zenginliktir” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte Doğu Akdeniz’de yapılan tatbikatlar ve çalışmalara, uluslararası boyut kazandırılması ve KKTC’deki tatbikatta farklı devletlerin temsilcilerinin bulunmasının, KKTC’nin statüsünü yükselttiğini kaydetti.
Önemli olanın, Doğu Akdeniz’deki Türk devletinin daha da kökleşmesi ve benimsenmesi olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin imkânlarını, KKTC’de seferber ettiğini dile getirdi.

Açık denizlerde Türkiye Cumhuriyeti’nin sahil güvenlik ve farklı kurum ve kuruluşlarının yaptığı çalışmaları, KKTC ile paylaşmasının önemini belirten Cumhurbaşkanı Tatar bunun, gelebilecek her türlü tehdide karşı, ülkenin savunmasını güçlendirdiğini söyledi.

“Cenevre’de sunulan önerilerin arkasındayız”

Kıbrıs konusuyla ilgili sorulan bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Tatar, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve heyetiyle kapsamlı toplantılar yaptıklarını ifade ederek geçen yıl nisan ayında Cenevre’de sunulan önerilerin arkasında olduklarını vurguladı.
“Kıbrıs’ta bir antlaşma olacaksa veya resmi müzakereye geçilecekse bizim egemen eşitliğimizin ve eşit uluslararası statümüzün kabul edilmesi gerekmektedir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin de aynı noktada olduğunu dün teyit ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin, hem KKTC’nin anavatanı hem de Kıbrıs’ın garantör ülkesi olduğunu ifade ederek TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından da bunun teyit edilmesinin çok önemli ve değerli olduğunu kaydetti.
“Aynı anlayışla siyasetimizi sürdürmekteyiz” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, federasyon görüşmelerinin sona erdiğini belirterek; “Federasyon demek, Kıbrıs’ta bir ortaklık demek ve Doğu Akdeniz’in bu şartlarında karşı tarafın farklı emellerine karşı artık bizim iki devletliliği savunmamız belki de gecikmiş bir süreçti” dedi.
Nisan 2021’den sonra artık dünyaya, Birleşmiş Milletler’e ve ilgili taraflara Kıbrıs’ta bir antlaşma olacaksa egemen eşitlik temelinde olacağını söylediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, egemenliğin çok önemli olduğunun altını çizdi.

“Biz de en az Rumlar kadar egemeniz”

“Her halk kendi geleceğini tayin etme hakkında sahiptir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta iki ayrı halk bulunduğunu, bunlardan bir tanesinin de Kıbrıs Türk halkı olduğunu belirterek; “1960 kuruluş antlaşmalarıyla biz de en az Rumlar kadar egemeniz, bütün mücadele budur” vurgusu yaptı.
Cumhurbaşkanı Tatar, Rum-Yunan ikilisinin Doğu Akdeniz’e yönelik tehditlerine karşı, KKTC’nin egemenliğinin önemine dikkat çekerek; “Doğu Akdeniz’deki Türk devletinin güçlenmesi, yaşatılması fevkalade önemlidir” dedi.

“KKTC her geçen gün daha da güçleniyor”

KKTC’nin, kurum ve kuruluşlarıyla her geçen gün daha da güçlendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, pandemi ve savaş nedeniyle yaşanan sıkıntıların geçici olmasını da temenni etti.
Cumhurbaşkanı Tatar Türkiye’nin, KKTC’ye verdiği desteği çok önemsediklerini belirterek TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve heyetine ziyaretleri nedeniyle bir kez daha teşekkür etti.

 

Dosya Adı

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-sehit-tegmen-caner-gonyeli-2022-arama-kurtarma-davet-9905

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI