Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ABDÜLKADİR ARSLAN `DAN MEHMET AKİF ERSOY’UN VEFATININ 86. YILDÖNÜMÜ MESAJI

ABDÜLKADİR ARSLAN `DAN MEHMET AKİF ERSOY’UN VEFATININ 86. YILDÖNÜMÜ MESAJI
REKLAM ALANI
27.12.2022
A+
A-

ABDÜLKADİR ARSLAN `DAN MEHMET AKİF ERSOY’UN VEFATININ 86. YILDÖNÜMÜ MESAJI

Turan Teşkilatı Onursal Başkanı Aska Grup Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Arslan, Her milletin tarihinde derin izler bırakmış önemli şahsiyetleri bulunmaktadır. Mehmet Akif Ersoy’da Türk milletinin tarihinde ve gönlünde taht kurmuş büyük bir şahsiyettir.

Şiirleriyle tanınan Mehmet Akif Ersoy, sanatı sosyal faydaya araç olarak görmüş, şiirlerini imanının, düşüncesinin ve milletinin hizmetine vermiştir. Akif, edebiyat için, “Halkın manevî ve ahlaki eğitiminde etkisi en büyük müessesedir.” demiş ve “Her edebiyat, mahallidir ve halka hitap eder.” görüşünü savunmuştur. 20’nci yüzyılın başında Osmanlı toplumunun ve İslam dünyasının dertleri, meseleleri, sıkıntıları gerçekçi bir açıdan şiirlerine yansıtmış ve çözüm yollarını göstermiştir.

Mehmed Âkif’in eserlerindeki ve kişiliğindeki en bariz fikri yapı onun çağdaş bir İslamcı şair oluşudur. Batı kültürü ile etkileşimi kabul etmiş, ancak hem batıya hem de doğuya özenmeye karşı çıkmıştır. Batı’nın yalnızca bilimini, sanatını almamızın yerinde olacağını belirtmiş sonra da var gücümüzle ve oldukça hızlı bir tempoyla çalışmamız gerektiğini ifade etmiştir.

Mehmet Akif Ersoy, ülkeyi yükseltecek ve milletimize ümit olacak bir nesil yetiştirmek istemiştir. Şiirlerinde işlediği ümit neslinin adını “Asım’ın nesli” koymuştur. Asım; Akif’in yetiştirmek istediği, imanlı, inançlı, ahlaklı, dava sahibi, gayretli, idealist, ümit neslini sembolize etmiştir. 1915’te Çanakkale’de işgalci İngiliz ve Fransız ordularını durduran ve bütün dünyaya “Çanakkale geçilmez!” gerçeğini kabul ettiren bu nesildir. “Çanakkale Şehitlerine” şiirinde Mehmet Akif, Asım’ın nesli için şöyle der: “Asım’ın nesli diyordum ya nesilmiş gerçek; İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek!”

Mehmet Akif Ersoy, ülkenin geçirdiği zor zamanlarda ümidini yitirmemiş, konuşmaları ve eserleri ile Milletimize ümit vermiştir. İstiklal Savaşı yıllarında cepheleri gezerek askerlerimize cesaret veren konuşmalar yapmıştır. Anadolu’yu şehir şehir dolaşmış, milletimize mücadele şuur ve heyecanı vermiştir. Ümitsizliğe düşülmemesi gerektiğini şu sözlerle ifade etmiştir : “Âtiyi (gelecek) karanlık görerek azmi bırakmak, Alçak bir ölüm varsa eminim budur ancak!”

Bugün bizlere düşen görev; milli birlik ve beraberliğimizin temel unsurlarını, milletimizin bağımsızlığa olan tutkusunu, vatan ve bayrak sevgisini, mücadeleci ruhunu en iyi biçimde tasvir eden büyük dava adamı Mehmet Akif Ersoy’u ve eserlerini iyi anlamak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Vefatının 86. yıldönümünde şair, hatip, milletvekili, fikir adamı ve İstiklal Marşımızın müellifi Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle, minnetle anıyorum. Ruhu Şad olsun.

ABDULLAH YİĞİT-ANKARA

REKLAM ALANI