Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

AVRUPA’DA 2020’DE OYLANAN SEÇİM REFORMU 26 EYLÜL SEÇİMLERİNDE DE GEÇERLİ

AVRUPA’DA 2020’DE OYLANAN SEÇİM REFORMU 26 EYLÜL SEÇİMLERİNDE DE GEÇERLİ
REKLAM ALANI
15.08.2021
A+
A-

AVRUPA’DA 2020’DE OYLANAN SEÇİM REFORMU 26 EYLÜL SEÇİMLERİNDE DE GEÇERLİ!

Almanya’da iktidarın oylarıyla 8 Ekim 2020’de hayata geçen seçim reformunun 26 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde geçerli sayılmamasını isteyen Yeşiller, FDP ve Sol Parti, Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Ancak mahkeme üç partinin acil iptal başvurusunu reddetti. Karara göre, yeni seçim reformu seçimlerde geçerli olacak. Reformun anayasaya aykırı olduğuyla ilgili ana başvuru ise devam ediyor.

Almanya’da ki Federal Meclis’teki milletvekili sayılarının son yıllarda artması üzerine CDU/CSU ve SPD koalisyon hükümeti, milletvekili sayısının artmasını engellemek amacıyla seçim sisteminde reform yaptı.

Almanya’daki seçim sisteminde birinci oylar direk adaya ikinci oylar ise partiye veriliyor. Bir partinin kazandığı direkt adayların sayısının, partinin oylarıyla listeden çıkardığı milletvekili sayısını geçmesi durumunda hem direkt aday hem de partinin oy oranına göre listedeki adaylar Meclis’e girebiliyordu. Bu durumda olan ve Meclis’e fazladan girebilen milletvekilleri ‘Überhangsmandat’ olarak tanımlanıyor.

Bu da farklı yasama dönemlerinde Meclis’teki milletvekili sayılarının değişmesine neden oluyordu.

Bir parti, ne kadar fazla direkt aday çıkartırsa, listeden de o kadar fazla milletvekili sokabiliyor. Normal şartlarda Meclis’teki milletvekili sayısı 509 iken son seçimlerde çok sayıda direkt adayın kazanması üzerine bu sayı 709’a yükseldi.

Ancak muhalefet partileri bu sistemden şu ana kadar en çok CDU/CSU’nun avantajlı olduğunu ve yenilenen seçim sistemiyle fazla bir şeyin değişmediğini belirterek itiraz ediyor. Yeni seçim reformuna göre bir sonraki seçimlerde 299 olan seçim bölge sayısı da 280’e indirilecek.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL- ALMANYA

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.